fbpx Skip to content

“Na een aantal dagen zagen we een groot verschil”

Froukje krijgt een blended diet

Heeft u het mooie meisje op de foto van deze pagina gezien? Dat is Froukje. Zij krijgt een blended diet. Kelly, haar moeder, vertelt over Froukjes achtergrond, hoe ze ertoe zijn gekomen om haar een blended diet te geven en welke resultaten ze daarmee hebben bereikt.

Froukje is een vrolijk meisje van 3 jaar. Ze heeft een tweelingzus, Guusje, en een grote broer, Toby, van 7 jaar. Froukje is geboren met een zeer zeldzame genafwijking,genaamd ARFGEF2 (PVNH type 2). Helaas is hier niet zo veel over bekend en moeten we veel zelf uitvinden. Omdat Froukje te weinig voeding tot zich kan nemen, veel spuugt, en daardoor een lage weerstand heeft, is ze ongeveer negen maanden per jaar ziek, met vele ziekenhuisopnames tot gevolg.

Volledig op sondevoeding

In januari van dit jaar was Froukje zó verzwakt, dat we niets anders konden dan haar een neussonde te laten geven. Maar in plaats van dat ze daar sterker van werd, ging ze alleen maar meer overgeven, want haar voeding veranderde niet. In overleg met haar artsen is er besloten om in april 2019 een PEG-sonde te plaatsen, want het ging niet goed en ze moest aankomen. Dan maar niet meer zelf proberen te eten; Froukje ging volledig op de sondevoeding. Als ouders hadden we maar één gevoel: dat we gefaald hadden. Wij konden ons prachtige meisje niet voeden of haar voeding binnen laten houden. Verdriet en boosheid volgden vrij snel daar achteraan.

Als ouders hadden we maar één gevoel: dat we gefaald hadden

We bleven onze artsen vragen of er niet iets anders was dat we voor Froukje konden doen. We kregen omeprazol tegen de reflux, een medicijn om de maag sneller te ledigen en een middel om de misselijkheid tegen te gaan. Niets hielp, want Froukje bleef negen tot tien keer per dag overgeven door de voeding die ze kreeg.

Magimix en boeken uit Amerika

Na een aantal maanden waren we het helemaal zat! Weer vroegen we de specialisten of er geen andere voeding voor haar was, waar ze niet van ging overgeven. Toen werd er gemompeld dat er zoiets is als het ‘blended diet’, maar dat dit niet medisch wordt ondersteund en ze ons daar niet verder mee konden helpen. Half juli 2019 hebben we een blender van Magimix gekocht en blended diet-boeken uit Amerika laten komen. Daar zijn we producten uit gaan kiezen die goed voelden, gezond en uiteraard calorierijk zijn!

Weer vroegen we de specialisten of er geen andere voeding voor haar was

Froukje krijgt vijf keer per dag een blended diet. Dit bestaat uit een ontbijt, een tussendoortje, lunch, een tussendoortje en avondeten. We gebruiken geen gewone melk, maar soja- ofamandelmelk, of kokosdrink. Daarnaast gebruiken we pindakaas, avocado, meergranenbeschuit, volkorenboterham, agavesiroop, honing, sesampasta, roomboter, appelstroop, noten, muesli met gedroogd fruit, diverse soorten vers fruit, verschillendesoorten vis en zelfs pasta met spinazie gaat lachend door deze blender.

Kleur

Na een aantal dagen zagen we een groot verschil bij Froukje. Ze kreeg kleur op haar wangen en lichaam, ze stopte met spugen en ze is sinds we gestart zijn met het blended dietruim 2 kilo aangekomen! Ze kan zich nu ook beter weren tegen de vele virussen die de revue passeren. Zes weken na de start met het blended diet zijn we, uiteraard in overleg met de artsen, begonnen met de afbouw van alle medicatie. Nu heeft Froukje alleen nog omeprazol, maar ook dat zal dit jaar nog afgebouwd worden.

Froukje zal altijd haar genafwijking houden. Maar dankzij haar blended diet kan ze wel groeien, ontwikkelen en het vrolijke meisje blijven dat ze is.

Foto door: Kelly de Boer

Back To Top