Op de online contactavond op dinsdag 8 oktober van Nee-Eten gaf Rita Maris een heldere…
Oproep: doe mee aan een interview over eetproblemen van uw kind na sondevoeding!
De Vereniging Nee-eten! is dit project gestart, omdat wij willen dat ouders van een kind dat sondevoeding heeft of heeft gehad goede informatie ontvangen over de gevolgen van sondevoeding op lange termijn.
Voor dit project houden we samen met Curias (www.curias.nl) een aantal diepte-interviews met ouders.
Daarom zoeken wij:
Ouders van een kind met eetproblemen, die zijn ontstaan na sondevoeding.
De belangrijkste gegevens op een rij:
- Uw deelname aan een interview is van groot belang voor ons onderzoek;
- Het interview wordt zo veel mogelijk bij u in de buurt gehouden of bij u thuis;
- Tijdens het interview vertelt u over uw eigen ervaring;
- U heeft een kind dat sondevoeding heeft gehad en als gevolg daarvan eetproblemen heeft ontwikkeld;
- U krijgt een reiskostenvergoeding (indien van toepassing) en een cadeaubon na afloop van het interview als dank voor uw deelname;
- Uiteraard gaan we zorgvuldig met uw gegevens om: alles wat u zegt wordt vertrouwelijk behandeld en in de verslagen noemen we geen namen.
Achtergrond van het onderzoek
In Nederland krijgen per jaar circa 5.000 kinderen sondevoeding. Dit is nodig als het kind ernstige eetproblemen heeft, vaak als gevolg van een ernstige somatische ziekte of vroeggeboorte, en ondervoed dreigt te raken. Sondevoeding kan echter later bij zuigelingen en peuters nieuwe eetproblemen veroorzaken omdat bepaalde bewegings- en gevoelservaringen in de mond niet worden ontwikkeld. Het kind krijgt bijvoorbeeld slikproblemen, waardoor de overgang naar vast voedsel problematisch wordt. De eetproblemen kunnen jarenlang aanhouden. Dat heeft enorme psychosociale gevolgen voor de ouders.
In dit project krijgen ouders goede informatie over de mogelijke (lange termijn) gevolgen van sondevoeding, zoals het niet eten van hun kind. Door goede voorlichting over de mogelijke gevolgen van sondevoeding worden ouders in staat gesteld sneller signalen op te vangen en snel aan de bel te trekken als hun kind niet eet. Deze informatie zullen zorgverleners in ziekenhuizen na afloop van het project actief aan ouders aanbieden.
Nee-eten zal op basis van de ervaringen van ouders een folder en een digitaal informatietraject ontwikkelen. Daarnaast zijn zorgverleners partner in het project.
Nee-eten heeft voor dit project subsidie ontvangen van het Zorginstituut Nederland. Het jaarthema (2017) van de Subsidieregeling ‘Transparantie over de kwaliteit van zorg’ is ‘psychosociale gevolgen bij ingrijpende somatische aandoeningen’.
Aanmelden voor onderzoek
Wilt u meedoen aan een interview? Geef u dan op via:
https://www.formdesk.com/hob/nee-eten-interview
Alvast zeer bedankt voor uw medewerking!
Marianne van Leeuwen,
Voorzitter Nee-eten!