fbpx Skip to content

Contactdag met waardevolle sprekers en gesprekken

Marilene de Zeewu gaf een boeiende lezing over Infant Mental Health

Op zaterdag 23 maart organiseerde Nee-Eten weer haar jaarlijkse contactdag. En jawel, wederom op de ons vertrouwde locatie Zonheuvel in Doorn. Ook de goed opgeleide kinderopvang was weer geregeld.

Na onze ALV kreeg Marilène de Zeeuw het woord. Zij werkt als klinisch psycholoog in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar is ze onder andere betrokken bij het afbouwen van de sondevoeding. Maar bovenal is ze een specialist op het gebied van Infant Mental Health, het psychisch welzijn van jonge kinderen.

Ze sprak ons, in interactie met de aanwezigen bij over hoe het denken hierover in de kindergeneeskunde enorm veranderd is in de loop der jaren. “Vroeger voerden artsen zelfs operaties uit op baby’s zonder een verdoving. Men dacht dat baby’s dat toch nog niet konden voelen. Nu beschouwen we dat als een ernstig trauma.” Ook de hechting tussen ouder en kind is nu veel belangrijker in ziekenhuiszorg. Het is steeds meer normaal dat ouders bij hun kind in het ziekenhuis kunnen slapen.

Trauma’s voorkomen

Ze deelt veel tips. “Kijk ook eens bij Prosa, zij geven veel informatie over procedureel comfort. Dus: hoe kan de zorg voor kinderen traumavrij verlopen?” Hoogleraar Piet Leroy heeft hier twee mooie podcast over opgenomen.

Ze omschrijft ook hoe PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom, vaak ontstaat bij intensieve zorgperiodes. En dan vaak ook bij ouders en kind tegelijk. Een werkzame oplossing? EMDR therapie, onder kundige begeleiding kan wonderen doen.

Bij het afbouwen van sondevoeding is ze vooral fan van de SOS approach to feeding. De methode maakt in kleine stapjes het kind vertrouwd met eten. De eerste stap kan zijn dat je kind er toestaat dat er eten in de kamer is. Geur verdragen is soms al een overwinning. De methode is veel met spel, kleine stapjes, veel met de ouders thuis en daarmee wel een langzame route.

Kloppen tegen stress

Kloppen op je hoofd, op je borst, EMF

De tweede sessie gaf Sandra Bijl een workshop over EFT, Emotional Freedom Techniques. Ze legt de groep uit wat het is. “Stress zit in je lichaam, en dit is een manier om het er letterlijk uit te kloppen. Je lijf wil dat je naar je emoties luistert. Het is gebaseerd op het idee dat je op je meridianen van acupunctuur klopt.” En, gelukkig, het mag lekker praktisch. We gaan gelijk aan de slag. Sandra daagt iedereen uit om een stressmomentje uit die week te bedenken, welke emotie daar bij zit en hoe intensief die is. En dan gaat iedereen kloppen, bij zichzelf, ondertussen zegt iedereen hardop Sandra na. Kloppen op je hand, op je hoofd, je wenkbrauwen, onder je oog, onder je neus, op je borstbeen. “Ondanks mijn emotie, accepteer ik mezelf volledig. Mijn emotie. Mijn emotie.” Sandra leidt de groep zo door vier rondes. Dan vraagt ze iedereen weer te voelen hoe intensief de emotie is. En ja, die blijkt bij de groep flink gedaald.

Of het ook bij kinderen kan is de vraag? “Ja, zeker, er zijn kinderen die het heel fijn vinden, van vijf al, die even bij zichzelf kloppen of aan hun moeder vragen. Mijn advies is om eerst bij jezelf te oefenen.”

Voorzichtig vraagt ze of er een aanwezige is die dit eens op een specifieke situatie wil toelaten. Een aanwezige moeder deelt haar verhaal. Ze probeerde een half jaar haar zoontje vertrouwd te maken met chocoladevla, zonder succes. De hele zaal gaat kloppen voor haar. Helpt het? “Ik vind het heel lastig om bij mijn emoties te komen, maar ik voel het wel.” Anderen in de zaal voelen mee. “Ik voel nu jouw emoties,” zegt een aanwezige met tranen in de ogen.

Kletsen in de middag

Na een goed verzorgde lunch is het tijd voor gesprekken tussen de ouders onderling. We gaan uiteen in drietallen met een pot met kaartjes met gespreksonderwerpen. Vragen zijn: wat is de beste tip die je ooit gehad hebt? Wat zou je met de kennis van nu anders hebben aangepakt? Welke impact heeft het kind met het eetprobleem op het gezin? Mijn grootste zorg is.., etc. Daarna is nog over enkele gezamenlijke thema’s een gesprek gevoerd over No tube, EMDR, overgang naar vast voedsel.

We sloten de dag half 4 af met een gezellig borrel. Hierin hebben we de dag nog nabesproken. De conclusie van alle aanwezigen was dat het een waardevolle dag was en dat het jammer is dat veel ouders deze dag gemist hebben.

De ruimte die werd ingericht voor de kinderen om te spelen.

Wat ouders zeiden over deze dag:

“Ik vond het een heel informatieve dag. Leuk om de contrasten te zien tussen IMH, wat natuurlijk wat meer medisch onderlegd is, en het andere wat Sandra gedaan heeft over wat meer spiritueel, maar eigenlijk wel raakvlakken met elkaar hadden. En verder natuurlijk gewoon leuk en fijn om gelijkgestemde mensen te zijn, mensen die begrijpen wat het inhoudt om kinderen met eetproblemen te hebben.”

“Ik vond het goed geregeld, vandaag met ook oppas. Daardoor konden we er ook samen bij zijn. En het herkenbare van alle families en de verhalen, best emotioneel soms.”

Ook de aanwezige tieners, ex-Nee-eters, wilden nog wat zeggen. “Het was heel gezellig. We hebben geknutseld en TikTok’s gemaakt. Het was goed om hier te zijn.”

Back To Top